Fatrzs
Hozzvalk
A tepsi kikenshez
finomliszt
Rama
A piskthoz
7 evkanl finomliszt
7 evkanl kristlycukor
7 darab tojs
A tltelkhez
4 darab tojssrgja
1 csomag vanlis cukor
10 dkg olvasztott tcsokold
1 evkanl rum
5 dkg durvra vgott di, vagy mandula
5 dkg mazsola
25 dkg Rama
Elkszts
1.A tojsok srgjt a cukor ktharmadval krmesre, fehredsig keverjk. Ez elektromos habvervel, maximlis fokozaton 3-4 perc. A tojsfehrjt kemny habb verjk, a vgn a maradk cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadt a cukros tojssrgra tesszk, de mg nem keverjk el. A liszt egyharmadt rszitljuk, gy nem lesz csoms, majd vatos mozdulatokkal sszeforgatjuk. A maradk habot s lisztet ugyangy, kt rszletben keverjk bele.
2.Egy nagy tepsit Ramval kikennk, liszteznk, vagy stpaprral kibleljk. A masszt egyenletesen rsimtjuk. Elmelegtett stben, kzepes lnggal (180˚C, lgkeverses stben 165˚C) kb. 20 perc alatt megstjk.
3.A stbl kivve enyhn meglisztezzk a tetejt, majd gyrdeszkra bortjuk, (ha van rajta papr, lehzzuk rla) s feltekerjk. Paprba, vagy konyharuhba csomagoljuk s megvrjuk amg kihl.
4.Ezutn vatosan kihengergetjk s vkonyan megkenjk a megforrstott lekvrral, amit ha tl sr lenne, egy kevs likrrel hgthatunk.
5.A porcukrot a tojssrgval kikeverjk, majd vzgz fltt krmesre fzzk s hlni hagyjuk. A Ramt elszr magban, majd a vanlis cukorral keverjk habosra. Az olvasztott csokoldt belecsorgatjuk, majd aprnknt a kihlt cukros tojskrmet, vgl a rumot is belekeverjk.
6.A krm ktharmadt egyenletesen a pisktalapra kenjk - ha a lekvr mr kellen megdermedt rajta - a durvra vgott dival s a langyos vzbe ztatott, lecspgtetett mazsolval megszrjuk. Szorosan feltekerjk s a maradk krmmel krbekenjk.
7.Villval mintt karcolunk bele. Cskokra vgott mandulval, pirtott dival, mogyorval, kkuszreszelkkel s marcipnfigurkkal egyarnt dszthetjk. Tlals eltt behtjk, hogy szpen szeletelhessk.
|